BLOGI

Ensimmäinen lehtijuttu

Meistä tehtiin ensimmäinen lehtijuttu! Vau!

Turun Sanomien toimittaja otti yhteyttä 7.8 ja kertoi, että lehti halusi tehdä meistä jutun menoliitteeseensä 4.9. Juttu haluttiin tehdä harrastajien näkökulmasta, niin että talkoissa mukana olevat nuoret olisivat pääosassa. Meitä pyydettiin siis kokoamaan talkooporukasta sopiva joukko haastateltavia. Jutun kuvitukseksi haluttiin japanilaista tunnelmaa ja jos mahdollista oikeita upeita cosplayasuja.

Koska vaatimaton talkoojoukkomme oli jo aiemmin näyttänyt varovaista vihreää valoa mahdollisille haastatteluille ja lehtijutuille, uskaltauduin ehdottamaan yhteishaastattelua cosplayasuissa. Opinnot, työvuorot ja muut menot aiheuttivat haastetta yhteisen ajan löytämiselle, mutta Doodlen avulla onnistuimme löytämään sen viikon ainoan kaikille osapuolille sopivan ajankohdan ja enemmistö ilmoitti ehtivänsä myös pukeutua (näyttävä cosplayasu asusteineen, meikkeineen ja peruukkeineen ei to-del-la-kaan sujahda ylle ihan hetkessä. Meikin tekoon voi mennä useampi tunti ja toisinaan myös asun pukemisessa tarvitaan avustajia).

Haastattelu aloitettiin valokuvauksella. Kuvia otettiin paljon ja monesta vinkkelistä, vaikka lopulliseen juttuun päätyikin vain yksi. Cossaajille poseeraaminen ei ole mikään ongelma ja kuvaus sujui hyvin. Samaan aikaan toimittaja alkoi kysellä tapahtumasta ja talkoolaisten taustoista ja harrastushistoriasta. Oli todella kiinnostavaa kuulla mitä kaikkea nämä ihmiset olivat tehneet! 4-5 käsin tehtyä asua vuodessa ei ole ihan pieni ponnistus, eikä videonkuvausmatkaa norjaan tehdä hetken päähänpistosta.

Kysymyksiä ja faktojen ja termien tarkennuksia riitti, sillä tämänkään alan sanastoa ei oteta hetkessä haltuun ja niinpä siirryimme kahvin ja sämpylöiden ääreen jatkamaan juttua.  Hetken kuluttua kirjasto suljettiin ja jossain vaiheessa toimittajakin laittoi jo kynänsä ja lehtiönsä pois, mutta keskustelu vain jatkui ja jatkui. Kahvion pitäjä luovutti puoli kahdeksalta ja tarjosi meille läksiäisiksi päivästä yli jääneet leivonnaiset ja juttu jatkui. Kyllähän te tiedätte sen kun samasta asiasta innostuneet pääsevät viimein saman pöydän ääreen. Puoli yhdeksältä aloin varovasti ehdotella kotiinlähtöä, vaikka olisin kyllä mielelläni istunut kuuntelemassa tuota innostunutta ja asiantuntevaa joukkoa vaikka aamuun asti. Opin illan myötä vaikka miten monta uutta asiaa ja tajusin taas, että oma osaamiseni oli vain kevyt pintaraapaisu tosiharrastajien tietämyksen rinnalla (miksi, oi miksi tätä juttua ei ollut olemassa silloin kun minä olin nuori…) .

Illan päätteeksi toimittaja lupasi vielä lähettää juttunsa meille tarkastettavaksi ja niin me viimein lähdimme kukin tahollemme. Jutusta tuli mielestäni hyvä ja itselleni jäi sekä haastattelusta että juttutuokiosta tosi hyvä fiilis. Toivottavasti juttu tavoittaa lukijat ja rohkaisee uusia uteliaita ja innokkaita tämän hyvän ja hauskan harrastuksen pariin!

Kuva: Paula Kaunonen

kitsunecon-lehtijuttu TS 4.9

 

 

Mainokset

Kiinnostaisiko kirpputorimyynti Kitsuneconissa?

IMG_20180814_104405Kitsunecon järjestää kävijöilleen myös kirpputorin!

Kirpputorille voi tuoda myyntiin animea ja mangaa, sekä niiden oheistuotteita kuten figuureja, pehmoleluja ja muuta pikkutavaraa. Kirpputori on auki kävijöille klo 10-14.30. Otathan huomioon, että kirpputorilla käy vain käteinen.

Myyjiä otetaan kirpputorille rajattu määrä ja ilmoittautuminen tapahtuu ennakkoon.

Voit ilmoittautua Kitsuneconin kirpputorille osoitteeseen kitsunekirppis@gmail.com . Ilmoita viestissä etu- ja sukunimesi, sekä puhelinnumerosi. Saat pian sen jälkeen vastauksena myyjänumerosi, hintalappu- ja tavaralistapohjat, sekä tarkemmat ohjeet kirpputorille. Ilmoittautuminen aukeaa 1.9. klo 13:00 ja päättyy 30.09. klo 23:59 tai kunnes myyjäpaikat ovat täynnä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kirpputorin henkilökunta hoitaa tavaroiden myynnin, joten myyjien tarvitsee vain tuoda myyntikohteensa kirppispisteelle ja päivän päätteeksi hakea myyntivoitot ja loput tavaransa pois. Kirpputori ei peri provisiota myydyistä tuotteista. Myyntiin ei oteta k-18 materiaalia, eikä piraattituotteita.

Talkootyöllä tämä syntyy

20180803_124624

Conin järjestäminen kirjastotätipohjalta ei ole ihan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Nettisivujen ja somekanavien pystytys ja päivitys toki sujuu, samoin tilojen varaaminen ja julisteiden, flyerien ja muun markkinointirekvisiitan painatus. Julistetta on helppo jakaa pdf-tiedostoina muihin Vaski-kirjastoihin ja flyereitä ojennellaan aina tilaisuuden tulle kaikille kiinnostuneille. Nettisivuille avataan ohjelmahaku ja taidekujahaku ja käydään coneissa juttelemassa myyjien kanssa. Konsultoidaan Nipporin ja Kibeconin järjestäjiä, joilta saadaan loputtomasti kärsivällisiä vastauksia tyhmiin kysymyksiin. Huomataan, että meidän sivuja on jaettu ja facebookin tapahtumaankin alkaa ilmaantua klikkauksia. Tieto tapahtumasta alkaa levitä.

Ohjelmatarjouksia ja yhteydenottoja alkaa tulla. Yksi ohjelmanpitäjä tuo mukanaan toisen. Joku haluaa mukaan talkoolaiseksi, toisella on ”yksi hyvä idea” ja kolmas haluaa varata myyntipöydän. Aletaan pohtia mihin tilat riittävät ja miltä juuri meidän conissa näyttää. Ehdottomasti haluamme ainakin mangavinkkausta, cosplaykisan ja hyvän conikuvaajan. Mangavinkkari löytyy kirjastopiireistä ja conikuvaajaa kysellään conikuvat.fi -sivuilta. Cosplaykisan tuomareita ja järjestäjiä huudellaan suomen cosplaypiirin facesivuilla. Löytyy hyviä tyyppejä ja paljon conikokemusta ja osaamista, joka meiltä vielä puuttuu. Taidekujan myyntipöydät ovat yhtäkkiä niin haluttuja, että jouduimme lopettamaan haun ennen aikojaan, että kaikki mahtuvat mukaan.

Sovitaan tapaamisia ja saadaan lisää hyviä neuvoja. Ohjelmaa ei kannata ottaa liikaa, eikä sitä kannata hajottaa liian moneen paikkaan. Työpajat sopisivat parhaiten kirjaston puolelle. Osan ohjelmasta voisi suunnata myös aloittelijoiden vanhemmille. Kaarina-saliin ei kannata laittaa sekä myyntipöytiä että ohjelmaa. Löytyy asiantuntija, joka tietää keiden myyjien tuotteet eivät ole piraattikopioita (!) ja mitä tietosuojalaki sanoo cosplaykisoihin ilmoittautuvien tietojen keräämisestä ja säilyttämisestä. Löytyy nuori nainen, joka haluaa vastata taidekujasta ja sisarukset, jotka lupaavat järjestää cosplaykisan ja toimia sekä cosplayagentteina että cosplaymammoina. Saamme myös neuvon, että näkyvyyden vuoksi kannattaa sitouttaa tapahtumaan myös paikallista johtoa. Pyydämme oitis kaupunginjohtajaa kunniatuomariksi ja alamme selvitellä, löytyykö kaupungilta siirrettävää esiintymislavaa ja saako kokoushuoneen telkkariin mahdollisesti kytkeä HDMI-kaapelin karaokea varten. Opimme mm. sanat viivetekniikka, hallcosplay, cosplaymamma.

Irrallisia paloja kertyy koko ajan enemmän ja nyt aletaan olla siinä vaiheessa, että niistä pitäisi sommitella jonkinlainen toimiva kokonaisuus. Vapaaehtoisten talkoolaisten into ja osaaminen valaa meihin uskoa. Kyllä tästä hyvä tulee. Eniten askarruttaa tapahtuman kävijämäärä. Olemme tietoisesti suunnanneet tapahtumaa nuorille ja aloittelijoille, mutta löytääkö kohderyhmä tapahtuman. Toistaiseksi meillä ei ole aavistustakaan minkälaiseen kävijäjoukon ensimmäinen conimme kerää.

Jännittää.

IHAN EKA

flyerit

 

Jospa mekin järjestettäisiin nuorille kirjastoconi!

Kukaan meistä ei enää muista missä ja milloin alkuperäinen idea syntyi, mutta kun se kerran oli syntynyt, se alkoi vähitellen itää ja vahvistua. Kirjaston nuorten asiakkaiden jatkuvat ”lisää mangaa” -toiveet, Porin suunnalta kuuluvat Nippori-uutiset ja kirjastohenkilökunnan omien ja tuttavapiirin lasten kiinnostuminen cosplaysta
kasvattivat uteliaisuutta ja intoa, mutta Kaarinan vanhan kirjaston ahtaissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa coni-tapahtuma oli vain haikea haave.

Kun vuonna 2016 kuulimme, että pitkäaikainen toiveemme uudesta kirjastotalosta viimeinkin toteutuu, päätimme saman tien, että uudessa Kaarina-talossa teemme myös coni-unelmastamme totta. Kirjaston rakennusprojektin aikana vierailimme Traconissa, Hypeconissa, Umiconissa ja Tampere Kupliissa ja opimme paljon coneista ja conikulttuurista yleensä. Porin Nipporista ja Espoon Kibeconista löysimme ensimmäiset yhteistyökumppanit ja saimme runsaasti hyviä käytännön vinkkejä kirjastoconin järjestämiseen.

Tilat tapahtumaa varten varattiin helmikuun alussa 2018, heti, kun Kaarina-talo avasi ovensa. Maaliskuussa Kitsunecon sai nimensä ja ensimmäiset flyerit lähtivät liikkeelle. Markkinoinnin alettua olemme löytäneet lisää yhteistyökumppaneita ja ohjelmaa ja tänään aukesivat viimein tapahtuman kotisivut. Kitsunecon etenee!